Какво е PRP

Rate this item
(1 Vote)

Богата на тромбоцити плазма – гъвкаво средство за регенеративна медицина

Богатата на тромбоцити плазма (PRP) е концентриран кръвен продукт, който се характеризира с високаконцентрация на тромбоцити (1.6-2.5 пъти повече от техните нормални стойности).  От първото и прилагане при лечение на кожни язви през 1980 г. до днес, са се появили значителен брой нови приложения в различни медицински направления (ортопедия, спортна медицина, лечение на рани, офталмологиялицево-челюстна хирургия, мускулно-скелетни нарушения, изгаряния, козметична хирургия, и т.н.).

PRP е автоложна суспензия, получена чрез центрофугиране на кръв, в която има висока концентрация на тромбоцити. Тромбоцитите са  ключов фактор за регенеративните процеси на твърдите и меки тъкани. Те осигуряват жизнено важни растежни фактори  (FGF, PDGF, TGF-ß, EGF, VEGF, IGF), включени в миграцията, диференциацията и пролиферацията на стволовите клетки, както и за стимулиране на клетки като фибробласти и ендотелни клетки, които индуцират образуването на нов екстрацелуларен матрикс и неоваскуларизация. В плазмата капацитетът на тромбоцитите да освобождават растежни фактори може да се запази до 7 дни. Тя съдържа и множество фактори, които са много важни за оцеляването на клетките, като хранителни съставки, витамини, хормони, електролити и протеини. Тези характеристики са водещи за използването на автоложна PRP за възстановяване и обновяване на различни тъкани.

Автоложното клетъчно подмладяване (ACR) на швейцарската марка RegenLab перфектно се вписва в концепцията на натуралната медицина. Инжектирането на силно концентрирана плазма, богата на тромбоцити (оттук и на растежни фактори) активира регенерацията, заставяйки клетките да се обновяват там, където трябва. Методът е безопасен (в организма не постъпва и милилитър чужда субстанция), резултатен и дълготраен.

 

Read 4427 times Last modified on Сряда, 13 Януари 2016 10:16